eGryfino - Portal eGryfino - sport, kultura, informacje, wydarzenia - informacje z powiatu gryfińskiego.

Gotuj jak Top Chef! Rolada ze schabu i mango

Dla wszystkich fanów potraw mięsnych mamy dziś idealny przepis. Karol zademonstruje nam swoją roladę ze schabu i mango.

Od lat na naszym terenie hodowano świnie na wieprzowinę. Można więc śmiało rzec, że jest głęboko zakorzeniona w naszej kulturze. Charakteryzuje się różową barwą, dużą zawartością białka i smacznym tłuszczykiem. Przyznam szczerze, że nie znam osoby, która nie lubiłaby naszych schabowych, karkówek i wyrobów masarskich. Tym bardziej, że w powiecie gryfińskim możemy znaleźć dużo dobrych masarni i sklepów mięsnych, które utrzymują wyroby na wysokim poziomie. W mniejszych miejscowościach jest ponadto wielu rzeźników, którzy potrafią rozebrać mięso na poszczególne części. Niektórzy wyrabiają nawet tradycyjne wędliny wędzone drewnem, a nie sztucznym dymem. Niestety ma to swoje złe strony, gdyż sporo ludzi narzeka, że wieprzowina jest za tłusta i niezdrowa. Zgodzę się z tym, że jest niezdrowe, ale tylko w nadmiarze. W Polsce od niedawna produkuje się wieprzowinę pod symbolem PQS- Pork Quality System. To mięso jest najwyższej jakości i ma obniżoną zawartość tłuszczu. Jak zapewne państwo się zorientowaliście, dzisiaj zajmiemy się właśnie niskotłuszczową wieprzowiną. Pieczenie w piekarniku w niskiej temperaturze, bez dodatku tłuszczu, pozwoli jej być delikatniejszą. Zatem do dzieła.

Rolada ze schabu i mango

Składniki:

 schab wieprzowy – 300 g

 pieprz kolorowy

 sól

 mango – 1 sztuka

 limonka 1 sztuka

 cukier brązowy -– ok. 3 łyżeczek

 bazylia świeża -– 6 dużych listków

 Nataka pietruszki - łyżka

 

Krok 1

Zaczynamy od obrania mango. Kroimy je w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. Gdy zmięknie, dodajemy cukier i sok z limonki.

Krok 2

Podsmażamy do momentu aż cała ciecz wyparuje. Dodajemy pokrojoną bazylię i natkę z pietruszki. Całość wrzucamy do pojemnika i rozdrabniamy blenderem do konsystencji dżemu.

Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni Celsjusza z odrobiną wody w słoiku. Następnie zabieramy się za schab. Przecinamy go w pół i rozbijamy na grubość 0,5 cm.

Krok 4

Kroimy na dwie równe części i rozkładamy mięso na folii do żywności równo, aby całość utworzyła nam kwadrat. Dokładnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Rozsmarowujemy dokładnie dżem z mango i zwijamy całość w roladę.

Krok 5

Ściskamy dwa końce rolady i okręcamy całość do siebie. Powtarzamy do momentu aż mięso będzie mocno zbite, po czym zawijamy w jedną warstwę folii aluminiowej.

Krok 6

Wkładamy na kratę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę.

Krok 7

Po godzinie wyciągamy mięso z piekarnika i odkładamy na piętnaście minut, by odpoczęło. Następnie ściągamy folię i obsmażamy z czterech stron na nieprzywierającej patelni, tak aby zostawić czarny pasek z każdej strony.

Krok 8

Ściągamy roladę z patelni i kroimy na pół. Idealnie się czuje w towarzystwie słodkich ziemniaków.

Czas przygotowania: 1h 45 minut

liczba porcji: 2

poziom trudności: łatwy

Gotował: Karol Wojciechowski


Poprzednie przepisy:

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2537-gotuj-jak-top-chef-makaron-pappardelle-z-pietruszkowo-selerowym-veloute

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2506-gotuj-jak-top-chef-slodko-kwasna-zupa-z-dyni-i-kurczaka

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2483-gotuj-jak-top-chef-rozmarynowo-waniliowy-krem-brulee-ze-slodka-kruszonka

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2458-gotuj-jak-top-chef-smazone-przegrzebki

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2424-gotuj-jak-top-chef-tatar-z-lososia

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2396-gotuj-jak-top-chef-kaszotto-z-lesnymi-grzybami

 

Dodaj komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz zapisy regulaminu