eGryfino - Portal eGryfino - sport, kultura, informacje, wydarzenia - informacje z powiatu gryfińskiego.

Gotuj jak Top Chef! Rozmarynowo-waniliowy krem brulee ze słodką kruszonką

Tym razem nasz znakomity kucharz Karol przedstawi państwu przepis na wyśmienity deser. Zapraszamy do lektury i przyrządzania

Nie jest tajemnicą, że każdy z nas nierzadko ma ochotę na słodkości i chwilę zapomnienia. Coś niedużego, co nie wpłynie na naszą sylwetkę, lecz zaspokoi nasze smaki i zapadnie w pamięć na dłuższy czas. Gdy mnie nachodzi taka ochota, zamiast spałaszowania tabliczki czekolady z orzechami, wolę poświęcić trochę czasu i przygotować coś wyjątkowego. Na przykład rozmarynowo-waniliowy krem brulee ze słodką kruszonką. Bez wątpienia jest on jednym z najbardziej znanych i zasłużonych wśród francuskich deserów. A przy tym genialnie prosty w wykonaniu, co również jest jego ogromną zaletą.  Dlatego też myślę, że warto spożytkować nieco więcej energii na przyrządzenie tego pysznego, delikatnie jajecznego kremu, zapiekanego pod cienką, chrupiącą warstwą karmelu. Rozmarzyłem się, a przed nami dużo pracy. Bierzmy się więc do gotowania.

Rozmarynowo-waniliowy krem brulee ze słodką kruszonką

Składniki:

Krem brulee:

śmietanka 36% - 500 ml

jedno jajko

cztery żołtka

laska wanilii

jedna łyżeczka suszonego rozmarynu

cukier biały (4-5 łyżeczki)

brązowy cukier do posypania (8 łyżeczek)

słodka kruszonka:

mąka – 100 g

cukier biały – 100 g

masło – 50 g

płatki owsiane – 30 g

miód – 20 g

Dodatkowo kulka ulubionych lodów.


Krok 1

Zaczynamy od wlania do małego garnka śmietanki, a także dodania przekrojonej laski wanilii wraz z nasionami, a także rozmarynu i białego cukru.

Krok 2

Całość lekko zagotowujemy na małym ogniu i ściągamy z gazu na pół godziny, aby się ochłodziło. Przez ten czas wszystkie smaki połączą się ze śmietanką i ze sobą. W ten sposób robimy tzw. infuzję.

Krok 3

W tym czasie możemy zabrać się za kruszonkę. Mieszamy wszystkie podane składniki razem. Następnie wrzucamy na blachę, rozsmarowujemy i zapiekamy w 180 stopniach przez 10-15 min. Kruszymy i odstawiamy do schłodzenia.

Krok 4

Gdy śmietanka wystarczająco przejdzie smakiem i zapachem wanilii oraz rozmarynu, przelewamy wszystko przez sito.

Krok 5

Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy dokładnie mikserem. Wlewamy do pięciu ceramicznych naczyń (ok. 125 ml pojemności). Zakrywamy je szczelnie folią aluminiową, układamy na głęboką blachę, którą zalewamy - do połowy wielkości foremek - wodą.

Krok 6

Wstawiamy (do uprzednio nagrzanego piekarnika) na 140 stopni i pieczemy przez około 50 minut, po czym odstawiamy do schłodzenia do lodówki, na co najmniej 3 godziny.

Krok 7

Przed podaniem posypujemy każdy krem z osobna cukrem pudrem,  karmelizujemy palnikiem kuchennym, posypujemy kruszonką i nakładamy gałkę ulubionych lodów.

Krok 8

Podajemy do spróbowania swoim najbliższym i słuchamy zachwytów nad udanym deserem. Smacznego!

Czas przygotowania: około półtorej godziny + czas na ochłodzenie

liczba porcji: 5 

poziom trudności: łatwy

Gotował: Karol Wojciechowski

Poprzednie przepisy:

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2458-gotuj-jak-top-chef-smazone-przegrzebki

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2424-gotuj-jak-top-chef-tatar-z-lososia

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2396-gotuj-jak-top-chef-kaszotto-z-lesnymi-grzybami

Dodaj komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz zapisy regulaminu