eGryfino - Portal eGryfino - sport, kultura, informacje, wydarzenia - informacje z powiatu gryfińskiego.

Gotuj jak Top Chef! Sałatka z burakami i kozim serem

Karol kontynuuje serię zdrowych potraw dla osób dbających o sylwetkę. Dlatego dzisiaj zaprezentuje nam swoją autorską sałatkę

Dziś przedstawię kolejne dietetyczne, ale smaczne danie, a mianowicie sałatkę z kozim serem. Potrawa ta była najpopularniejszą pozycją  w menu nyskiej „Impresji”, w której rok temu pracowałem jako szef kuchni. Odnośnie samej sałatki: to bardzo łatwa i prosta kompozycja smaków, która jest delikatną przystawką lub w większej porcji wegetariańskim daniem głównym. Aksamitny kozi krem prowadzi słodko kwaśną nutę buraka. Jeżeli oglądacie państwo kulinarne programy, wiecie jak ważna jest prezentacja dania. Dlatego też dziś poświęciłem osobne miejsce dla przedstawienia tego elementu.

Sałatka z burakami i kozim serem

Składniki:

 buraki – 4- 6 sztuk

 ocet balsamiczny- około 150 ml

 oliwa z oliwek extra virgin- 250 ml

 tymianek – 5 gałązek

 czosnek – 3 ząbki

 twaróg kozi – około 200 g

 rolada kozia – około 100 g (niekonieczna)

 skórka z cytryny – 1/2 sztuki

 sok z cytryny – 1 łyżeczka

 śmietanka 30% - około 70 ml

 orzechy włoskie – 80 g

 roszponka – 1 opakowanie

 miód – 1 łyżeczka

 cukier biały – 2 łyżki

 krem balsamiczny – 2 łyżki

 sól i pieprz – do smaku

Krok 1

Zaczynamy od pieczenia buraków. Owijamy każdego z osobna folią aluminiową.

Krok 2

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy aż będą miękkie.

Krok 3

Następnie schładzamy je i obieramy. Kroimy w 2-3 centymetrowe bryłki. Wrzucamy do pojemnika i zalewamy dressingiem z 125 ml octu balsamicznego i 175 ml oliwy z oliwek.

Krok 4

Dodajemy cały tymianek, zgnieciony czosnek, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Krok 5 

Twaróg kozi dokładnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku.

Krok 6

Orzechy włoskie posypujemy solą i wrzucamy do piekarnika na 180 stopni. Wystarczy pięć minut, żeby stały się lekko chrupiące.

Krok 7

Aby zrobić dressing, wlewamy do słoika 25 ml octu balsamicznego, 75 ml oliwy, miód, sól i pieprz. Zakręcamy słoik i mocno potrząsamy.

Sposób podania

Krok 1

Rozmazujemy po środku talerza kozi krem. Posypujemy orzechami.

Krok 2

Wyciągamy buraczki z marynaty na papierowy ręcznik, aby je odsączyć. Następnie wykładamy je talerz, układając na kozim kremie.

Krok 3

Układamy dookoła małe kawałki koziej rolady.

Krok 4

Roszponkę przyprawiamy dressingiem balsamicznym solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i układamy delikatnie na buraczki.

Krok 5

Całość skrapiamy kremem balsamicznym.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4 – 6

Czas przygotowania: 1 dzień i 30 minut

Gotował: Karol Wojciechowski


Poprzednie przepisy:

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2672-gotuj-jak-top-chef-omlet-na-mase

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2637-gotuj-jak-top-chef-warzywa-ratatouille

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2607-gotuj-jak-top-chef-suflet

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2568-gotuj-jak-top-chef-rolada-ze-schabu-i-mango

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2537-gotuj-jak-top-chef-makaron-pappardelle-z-pietruszkowo-selerowym-veloute

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2506-gotuj-jak-top-chef-slodko-kwasna-zupa-z-dyni-i-kurczaka

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2483-gotuj-jak-top-chef-rozmarynowo-waniliowy-krem-brulee-ze-slodka-kruszonka

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2458-gotuj-jak-top-chef-smazone-przegrzebki

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2424-gotuj-jak-top-chef-tatar-z-lososia

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2396-gotuj-jak-top-chef-kaszotto-z-lesnymi-grzybami

Dodaj komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz zapisy regulaminu